מה זה מים אחרונים? המנהג העתיק עם המשמעות הגדולה

מה זה מים אחרונים?

המונח "מים אחרונים" נועד להבחין את המים שאיתם שוטפים את הידיים בתום הארוחה מהמים המשמשים לנטילה עוד לפני שהארוחה מתחילה (מים שבאופן טבעי זכו לשם "מים ראשונים"). את הפעולה שלפני הארוחה כדאי לבצע בעזרת נטלה מהודרת, מתוך כבוד למצווה.

במקור, היו שני טעמים למנהג הזה: הראשון היה הרצון לשמור את הידיים נקיות בזמן שאומרים את ברכת המזון. בהקשר זה כדאי לזכור שבימי התלמוד, כשנוצרה המסורת של המים האחרונים, כולם אכלו עם הידיים ולכן הן התלכלכו במהלך כל ארוחה.

הטעם השני היה בריאותי: באותה תקופה המאכלים היו מתובלים בתבלין שנקרא מלח סדומית. מגע של תבלין זה בעיניים עלול היה לגרום לנזק חמור, עד כדי עיוורון, ולכן המנהג יצר הרגל להסיר את מלח הסדומית מהידיים כך שלא תהיה סכנה לראייה.

מיד לאחר השטיפה עם המים האחרונים מקריאים את ברכת המזון. את הפעולה הזו מבצעים בעזרת ברכונים. ברכת המזון היא הכרת תודה גם על המזון הספציפי שנאכל וגם באופן כללי על השפע שבחיינו. ברכה זו נאמרת לאחר כל ארוחה שהיה בה לחם.

כלים למים אחרונים


חשיבות המנהג והמשמעות הרוחנית שלו

במאה ה-21 שני הטעמים המקוריים למנהג כבר לא תקפים: בדרך כלל אנחנו לא אוכלים עם הידיים, וגם לא משתמשים במלח סדומית כדי לתבל את האוכל. למרות זאת עדיין נהוג לשטוף את הידיים, ובהתאם התשובה לשאלה מה זה מים אחרונים השתנתה וקיבלה משמעות רוחנית.

השטיפה היא לא רק ניקוי פיזי, אלא גם רוחני. לא רק חיצוני, אלא גם פנימי. בהתאם הרחצה של כפות הידיים מסמלת את ההיטהרות מגורמים שליליים (הסטרא אחרא). לאחר שנפטרים מהזוהמה מכל הסוגים, ברכת המזון נאמרת עם מלוא הכוונה, בדיוק כפי שתפילה נאמרת מתוך חיבור אמיתי אליה בעזרת סידור תפילה.
 

המנהגים המקובלים בזמן השטיפה עם המים האחרונים

אמנם באופן עקרוני המנהג העתיק נשמר גם כשהטעמים המקוריים אבדו, אבל כדאי לדעת שבקהילות האשכנזיות לא כולם מקפידים עליו. מסורת נוספת היא שימוש במים בטמפרטורת החדר לא חמים מדי, וכמו כן נהוג לרחוץ רק את שני הפרקים הראשונים של האצבעות (ופרק אחד בלבד בבוהן. אין צורך ביותר מכך).

דגש נוסף הוא הימנעות מביצוע הפעולה על הקרקע, אלא רק כשמתחת לידיים יש כלי. אפשר גם לשטוף את הידיים ישירות מעל הכיור. בניגוד ל"מים הראשונים" שאותם נוטלים בעזרת נטלה, אין צורך בכלי מיוחד לשפיכת המים על הידיים ואפשר לעשות זאת עם מים זורמים מהברז בכיור. מומלץ לברך את ברכת המזון מיד לאחר השלמת נטילת הידיים במים האחרונים ולא להתמהמה.

כלי למים אחרונים בצבע שחור


מסורת עם כוונה עמוקה

התשובה לשאלה מה זה מים אחרונים היא כאמור גם מנהג עתיק שנולד מטעמים בריאותיים, גם דרך לברך את ברכת המזון באופן שמכבד אותה, גם סמל להיטהרות מהרוע וגם מנהג שיש לו כמה כללים ברורים.

למידע נוסף והמלצות על תשמישי קדושה ספציפיים שיסייעו לכם לקיים את כל המצוות והמנהגים מוזמנים ליצור איתנו קשר. אנחנו זמינים גם בטל' 0505994120, גם במייל MagenKdusha@gmail.com וגם דרך הטופס שבאתר - ותמיד שמחים לכוון ולסייע.
 

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דלג לתוכן מרכזי